PRELOG KROZ STOLJEĆA - TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

Go to content

Main menu:

PRELOG KROZ STOLJEĆA

PRELOG INFO

Područje današnjeg Preloga, temeljem materijalnih ostataka i pisanih dokumenata povijesti  može se pratiti od doba neolita. Prvi pisani dokumenat,  u kojem se spominje ime Preloga potječe iz 1264. godine u kojoj kralj daruje zemlju i posjed Grofa Lankerta hospitesima koji naseljavaju to područje. Tim naseljavanjem Prelog postaje obrtničko i trgovačko središte.
U XVI. i XVII. stoljeću Prelog se spominje kao najveće naseljeno mjesto između Mure i Drave sa vrlo razvijenom obrtničkom i trgovačkom funkcijom za širu okolicu. U XVIII. stoljeću gradi se velika svilana u Prelogu i uzgoj dudova svilca, centralna svilana za potrebe područja donjeg Međimurja, Bečkog dvora, Mađarske i Italije. U tom razdoblju važnu ulogu ima i preloška solana. Od 1793. intenzivnije se razvija školstvo u Prelogu.
U Prelogu je osnovana i najstarija međimurska banka godine 1873. pod nazivom Donjomeđimurska štedionica d.d.  Preloška štedionica d.d. osnovana je nešto kasnije 1904. kao drugi preloški bankarski zavod.
Od društvenih funkcija u XVIII. i XIX stoljeću razvija se školstvo i društvene organizacije
DVD -i, čitaonice, društva za uljepšavanje mjesta i drugo.Razdoblje I. i II. Svjetskog rata je za Prelog značilo stagnaciju, a poslije II. Svjetskog rata i oduzimanje mnogih upravnih funkcija, a Prelog je sveden u okvire mjesne zajednice. Od 1997. Prelog dobiva status Grada te su mu vraćene državne i upravne funkcije. Počinje rast i razvoj gospodarstva.
Danas je Prelog upravni, gospodarski, obrazovni, turistički, kulturni i sportski centar Donjeg Međimurja. Najveći dio svog dohotka ostvaruje od industrije, trgovine, ugostiteljstva, poljoprivrede, te drugih djelatnosti. U Prelogu je kroz stoljeća postojanja najvažniju ulogu u razvoju imalo gospodarstvo. Razvoj malog i srednjeg gospodarstva prate zahtjeve modernog tržišta.
Mnogo proizvoda se izvozi. Prije dvadesetak godina počela se razvijati industrijska zona u Prelogu koja je danas rasadnik vrlo uspješnih tvrtki.
Danas prelošku gospodarsku zonu nose tvrtke Hespo, Heplast – Pipe, LPT, Šestan – Busch Prelog, Izolit Draškovec, Švenda – Tharman Chemie, Euro Beton Prelog, Komet Prelog, Domet Prelog, DG Comerce Prelog, MTČ, Veterinarska stanica te mnogo malih poduzeća i  obrtničkih radnji.
Na turističkom planu Prelog se veže uz Dravu, te planovima koje bi se ostvarili na prostorima današnjeg HE jezera. Razvoj seoskog turizma, biciklističkih i trim staza trebali bi se ostvariti na područjima budućih termalnih toplica. Lovni i ribolovni turizam na području Grada oduvijek je prisutan i veoma atraktivan, zahvaljujući bogatoj flori i fauni.
Tradicionalne manifestacije obogaćuju život grada i ujedno čuvaju od zaborava baštinu naših predaka, te dakako sport. Velika pažnja polaže se uređenosti mjesta.
Na području današnjeg Grada Preloga djeluju dvije Osnovne škole, Srednja škola sa ekonomskim, gospodarskim, hotelijerskim i gimnazijskim usmjerenjem.
Od 2000. godine registrirane su ustanove u kulturi Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, te Dom kulture Grada Preloga, koji je krovna, kulturna ustanova kroz  čije prostore diše društveni život Preloga i Donjeg Međimurja.
Na području Grada djeluje četrdeset i šest udruga različitih djelatnosti; sportu, te ostalih udruga građana. Neke od udruga  imaju vrlo dugu, kontinuiranu povijest kao DVD Prelog, osnovan 1875., Preloško ribolovno društvo osnovano  1912. najstarije je ribolovno društvo u Hrvatskoj, ŠRD «Glavatica» Prelog, KU «Seljačka sloga» Prelog osnovana 1927. godine.
Iz priloženog je vidljivo da društvene funkcije Grada sežu daleko u prošlost, kultura mjesta se razvija a svemu tome doprinosi i župna crkva koja je zaštićeni spomenik barokne kulture Republike Hrvatske.


 
Traži
Back to content | Back to main menu