IZVJEŠĆE TZ 2010 - TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

Go to content

Main menu:

IZVJEŠĆE TZ 2010

TURISTIČKA ZAJEDNICA

Izvješće o radu Turističke zajednice Grada Preloga za 2010.


VINCEKOV POHOD - 23.01.2010.

Turistička zajednica grada Preloga organizirala je uspješno Vincekov pohod u čast zaštitnika vinograda. Na Vincekovom pohodu Turistička zajednica grada Preloga uspjela je okupiti pedesetak ljudi koji su napunili autobus kojim su krenuli put Štrigove. Tamo su se okupili i gosti iz ostalih krajeva. Načelnik Štrigove pokazao im je kako se obavlja rezidba trsa, a obavljen je i ceremonijal vješanja kobasica na brajde. Nakon toga počelo je pješačenje do vinskih podruma obitelji Novak, Štampar, Horvat... Ukupno se propješačilo 14 kilometara.

PRILOČKI FAŠNJAK - 14.02.2010.

Nekoliko stotina maškara sudjelovalo je u povorci i na predstavljanju na pozornici na ovogodišnjem Priločkom fašniku.
Nakon što je gradonačelnik Dragutin Glavina ključeve grada na tri dana predao najmlađem maškoru Domagoju Maltaru, maškare su zavladale gradom. U povorci Glavnom ulicom i na predstavljanju na pozornici ispred Doma kulture, sudjelovalo je nekoliko stotina zamaskiranih građana.
Povorku je pratila živa svirka. Svatovi, Meksikanci, leptiri, pčele, slikari, starci, dalmatineri..., i još niz živopisnih likova prošetalo se pozornicom. Svi maskirani dobili su krafne i čaj koji ih je ugrijao, iako je vrijeme išlo na ruku Turističkoj zajednici grada Prelogu, organizatoru Priločkog fašnika
Na kraju je Fašnik platio glavom za sve zlo što se dogodilo u prošloj godini.Program je na pozornici vodio Željko Sokač, a na čelu povorke išao je predsjednik Turističke zajednice Ivan Gradečak.

IZLET U DUBROVNIK I CRNU GORU – 18.-20.03.2010.

Turistička zajednica Grada Preloga organizirala je izlet do Dubrovnika, Cavtata i Budve. Na izlet se krenulo jednim punim autobusom. Polazak je bio ispred crkve sv. Jakoba 18. ožujka u 21 sati, a povratak je bio 21. ožujka.
Izletnici su, uz ostalo, razgledali Cavtat, Dubrovnik i Budvu u susjednoj Crnoj Gori. Izletnici, njih nešto manje od 50, vratili su se puni dojmova.

PIKAČ – HUMORISTIČKO SATIRIČKI LIST – 07.04.2010.

U Gradskoj kavani Lovac 7. travnja predstavljen je novi broj Pikača, jednog od rijetkih humorističko-satiričkih listova u Hrvatskoj.
Novi broj Pikača izašao je ove godine na čak 24 stranice, u nakladi od 1300 primjeraka koji se dijele besplatno. Sastoji se od tekstova, pjesmama i karikatura 20-tak autora iz cijele Hrvatske i jednog iz Slovenije.
Novi Pikač izlazi na četiri stranice više od prijašnjeg, u inat recesiji. Po prvi puta četiri stranice su u koloru, čime želimo pokazati da svakodnevica ipak nije toliko crno bijela. Premda neizbježne, pokušali smo izbjeći političke teme, a naglasak smo stavili na one općedruštvene, svakodnevne teme. Mislim da je ljudima dosta politike. Bilo je primjedbi da bi trebalo biti više kritika upućenih lokalnim političarima. Ni jedna tema nije zabranjena, nitko se od politike ne upliće u izradu lista, no autori se rađe sami odlučuju za neke druge teme.
U uredništvu su glavni urednik Ivica Beti, Stjepan te Maja Naranđa. Autori su radili bez honorara. Prvi broj Pikača izašao je još davne 1939. godine. Na neke od brojeva podsjetili su Stjepan Gradečak i Vinko Lisjak, koji je govorio o važnosti Pikača u Hrvatskoj. Izražena je zahvala Gradu Prelogu i gradonačelniku Dragutinu Glavini što podržava i izlaženje tog vrijednog lista, koji izdaje Grad Prelog. Program je vodio Željko Sokač, a nastupili su priločki tamburaši

SAJAM CVIJEĆA 2010. – 23.-25.04.2010.

U Prelogu je 23. travnja otvoren 11. tradicionalni Sajam cvijeća koji je okupio 35 izlagača cvijeća i 15 ostalih izlagača.
Tradicionalni Sajam cvijeća u Prelogu postao je prepoznatljiv turistički proizvod koji privlači posjetitelje iz cijele Međimurske županije i okolnih županija.
Novinari su izabrali i najuređeniji izložbeni prostor. Prvu nagradu nadmoćno je odnio izložbeni prostor tvrtke MCG d.o.o. Iz Preloga
Od petka do nedjelje na pozornici predstavili su se Dječji vrtić Fijolica Prelog, sastav El Combo, KUD Varteks iz Varaždina, KU Seljačka sloga Prelog, zbor Maleni, pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog, udruga Rusa u Međimurju Kalinka... Likovna udruga donjeg Međimurja Prelog postavila je u haustoru ispod Gradske uprave tradicionalnu izložbu radova kojom članovi prate Sajam cvijeća. Bilo je i ugostiteljske ponude, kolača, peciva, meda i drugih slastica. Najmlađi su došli na svoje u zabavnom parku i na igralima. Za svakog – ponešto.

PRVOMAJSKA BICIKLIJADA - 01.05.2010.

Turistička zajednica i Grad Prelog organizirali su tradicionalnu Prvomajsku biciklijadu.
Ove se godine okupio velik broj biciklista koji su prošli dionicu koja je vodila od Preloga, preko prigradskih naselja, do Perutnice u Otoku, gdje je bio cilj i nastavak druženja uz grah i osvježenja. Podijeljene su i nagrade.
Biciklizam je način kretanja kopnom korištenjem bicikla, prijevoznog sredstva na ljudski pogon. Iako prvotno nastao u 19. stoljeću u Europi kao način bržeg i lakšeg transporta ljudi, danas je osim načina prijevoza i vrlo rašireni sport, te vid rekreacije. Danas je biciklizam često korišten u prometu, zatim kao vid zabave te kao sport. Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti danas je bicikl najraširenije prijevozno sredstvo.

DANI JARETINE – 15.05.2010.

Kiša nije omela organizatore Dana jaretine da u Oporovcu organiziraju tu već tradicionalnu manifestaciju.
Dani jaretine su turističko-gurmanska manifestacija koju već šestu godinu na svom imanju Tršćanski zvir priređuje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Zadravec iz Oporovca, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Preloga. Manifestacijom se želi pokazati da i male sredine imaju što ponuditi kada je riječ o turizmu i poljoprivredi.
Uz pečenu jaretinu, posjetiteljima su prikazani stari običaji, a predstavila se i Udruga uzgajivača međimurskog konja. Obitelj Zadravec počela je proizvoditi i sir od kozjeg mlijeka u svojoj maloj sirani. Želja im se povezati gastronomsku ponudu Međimurja. Obitelj Zadravec uredila je imanje Trščanski zvir, na kojem se može organizirati i škola u prirodi. Kiša i jak vjetar spriječili su da na Dane jaretine dođe još i veći broj posjetitelja.

FESTIVAL JAGODA – 22.05.2010.

Turistička zajednica Grada Preloga i ove je godine organizirala manifestaciju Festival jagoda, s ciljem da pokaže sve blagodati tog voća.
Na Festivalu jagoda, jedinom takvom u Hrvatskoj, održanoj na Trgu Svetog Jakoba, uključili su se Srednja škola Prelog, ugostitelji sa područja Grada te proizvođači jagoda iz Podravine. Za slastice i kolače pobrinula se tvrtka za proizvodnju hrane i pića Monika iz Ivanovca
Jagoda kao voće prisutna je u svijetu već stoljećima. Njeni plodovi pružaju užitak ljudima koji je konzumiraju. U srednjem vijeku na dvoru Luja XIV organiziran je uzgoj više vrsta jagoda. Jagoda se upotrebljavala kao dodatak jelima ili piću. Bezbrojne slastice i kokteli prisutni su u gastronomiji čitavog svijeta. Cilj manifestacije je to sve prezentirati i degustirati, ali i pohvaliti najbolje slastice.

SEOSKE IGRE ČUKOVEC – 03.07.2010.

U sklopu ljetnih programa Turistička zajednica Grada Preloga i Mjesni odbor Čukovec organizirali su 3. srpnja "Seoske igre". Na "Seoskim igrama" sudjelovali su predstavnici mjesnih odbora s području Grada Preloga, a kako kažu u Turističkoj zajednici Grada Preloga, kroz igre i druženje željeli su prikazati starinske običaje i negdašnji život na selu. Upravo je Čukovec, malo idilično mjesto okruženo bogatom hrastovom šumom, bez industrije i zagađivanja, idealno je mjesto za takva druženja. Neke od natjecateljskih disciplina bile su potezanje užeta, bacanje kamena s ramena, utrka u vrećama, hodanje na štulama, bacanje potkove, guranje voza sijena, piljenje trupca, pravljenje putra, dojenje krave...Uz nastup limene glazbe i folkloraše, organizatori su se pobrinuli i za piće i jelo, a posebna je atrakcija bio vol na ražnju. Posjetitelji su bodrili svoje ekipe i uživali u nesvakidašnjem događaju. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva začinila su manifestaciju bogatom ponudom svojih proizvoda. "Seoske igre" zaslužuju svaku pohvalu i podršku.

LOV NA LABUĐE PERO – 11.07.2010.

Nautički klub Labud i ove je godine organizirao tradicionalni "Lov na labuđe pero", a po prvi put odigrana je i "labuđa alka". Pobjednici zanimljive utrke dravskim čamcima bez motora bili su Milivoj Mustak i Josip Novak, koji su uspjeli svladati višegodišnje pobjednike Krunoslava Hrkača i Igora Grabanta, koji su ovaj put na cilj doveslali drugi. Treće mjesto pripalo je dvojcu Ružman – Ružman. Utrku je sudio Ignac Belić, a start su pucnjem iz topa označili gardisti Zrinske garde. Po prvi put odigrana je i alka na vodi, koja je također izazvala veliko zanimanje posjetitelja. Prikazano je i kako se nekad pilio trupac. Odvožena je i treća utrka kupa Republike Hrvatske u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Domaćini su se pobrinuli za pića i ukusni grah, pa je druženje trajalo satima. Nastupili su, uz ostalo, i tamburaši, lik Feprek u izvedbi Zlatka Hržića te poznati pjevač Đuka Čaić. Utrku "Lov na labuđe pero" otvorio je gradonačelnik Dragutin Glavina, koji je istaknuo važnost razvijanja sportskih i rekreacijskih sadržaja.

IVAN GLAVINA – 21.07.2010.

Ivan Glavina, pjesnik čija je najpoznatija pjesma "Trsek moj zbudi se..." dobio je spomen-ploču u svom Prelogu. Grad Prelog i Matica hrvatska postavili su spomen-ploču Ivanu Glavini (1904. - 1980.) pred kućom u Ulici kneza Domagoja 1, u kojoj je taj pjesnik živio i stvarao. Spomen-ploču otkrili su gradonačelnik Dragutin Glavina i predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Stjepan Hranjec.
pjesniku su govorili S. Hranjec i Juraj Kolarić, koji je i blagoslovio spomen-ploču. Pjesme je izveo mladi pjevač Filip Hozjak. Nakon otkrivanja spomen-ploče u pastoralnom centru Bl. Alojzija Stepinca održana je promocija knjige "Ivan Glavina – hrvatski kajkavski pjesnik iz Preloga", autora Josipa Šimunka.. O vrijednoj je knjizi na promociji govorio prof.dr. Stjepan Hranjec, koji je i uredio knjigu koju je izdala Matica hrvatska. Autor crteža je Franjo Ružman.

DAN ZDRAVOG OSMJEHA – 18.09.2010.

Domu kulture u Prelogu obilježen je u subotu 18. rujna Svjetski dan oralnog zdravlja, odnosno Dan zdravog osmijeha.
Dan zdravog osmijeha je edukativna i zabavna manifestacija koju je i ove godine organizirala stomatologinja mr.sc. Marija Godina, u suradnji s Gradom Prelogom, Turističkom zajednicom, Društvom Naša djeca i sponzorima. U holu Doma kulture djeca su sudjelovala na likovnim radionicama.
Medicinski asistenti i studenti Stomatološkog fakulteta djeci su pokazivali kako pravilno oprati zube. Kako je istaknuto, cilj akcije je osvješćivanje djece i njihovih roditelja o važnosti sprječavanja nastanka karijesa i drugih bolesti koje pogađaju usnu šupljinu već u najranijoj dobi. Program je vodila Ljubica Horvat.
Među izvođačima u punoj dvorani Doma kulture, u koji je manifestacija preseljena s otvorenog zbog kiše, uz vrtićke mališane, zbor Maleni, limenu glazbu iz Donjeg Kraljevca, učenike i druge izvođače, nastupili su i tvirlingaš Tihomir Bendelja i pjevač Petar Brkljačić. Posjetiteljima su se dijelili i edukativni materijali, četkice za zube i drugo. Sve da se otjera strašnih Grica i Greca!

MILENIJSKA FOTOGRAFIJA U DRAŠKOVCU – 21.09.2010.

S vatrogasnog krana visokog 30 metara poznati fotograf Šime Strikoman snimio je novu milenijsku fotografiju, ovaj put u Međimurju.
Ispod njega na livadi uz izvor termalne vode u Draškovcu, gdje će se graditi toplice Hortus Croatiae, poredalo se 1200 ljudi, formirajući dvije rijeke, Dravu i Muru, i izvor vode kao izvor života "med dvemi vodami". To je 214. Strikomanova milenijska fotografija koja će se naći u monografiji koju će uskoro izdati u povodu 10 godina rada na projektu.
U Draškovcu su se okupili učenici iz škola u Prelogu i Draškovcu, umirovljenici, branitelji i predstavnici brojnih udruga.
Sad će i Međimurje biti zastupljeno u monografiji s milenijskim fotografijama iz cijele Hrvatske.

SVJETSKI DAN SRCA – 26.09.2010.

U Prelogu je i ove godine održana središnja manifestacija obilježavanja Svjetskog dana srca u Međimurskoj županiji. Zbog kiše program ovaj put nije održan na Marini, već u OŠ Prelog, gdje se okupio velik broj građana. Organizirano je mjerenje krvnog tlaka, provjera razine šećera i masnoća u kapilarnoj krvi, analiza sastava tjelesne mase i procjena rizika za srčano-žilne bolesti. Mogli su se čuti savjeti kardiologa i drugih specijalista o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti srca i krvnih žila. Upriličene su i radionice za djecu „Piramida pravilne prehrane" Društva Naša djeca Prelog. Održan je i prigodni zabavni program. Pokrovitelji manifestacije bili su Međimurska županija i Grad Prelog, a organizatori i provoditelji su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, TZ Grada Preloga i Grad Prelog , Dom zdravlja Čakovec, Kardiološki odsjek Županijske bolnice Čakovec, Poliklinika Sunce Varaždin, MSSR "Sport za sve", Udruga "Sport za sve" Prelog, Osnovna škola Prelog, Dječji vrtić „Fijolica" Prelog, Društvo naša djeca Prelog i Župni ured Prelog.

BAROKNE VEČERI – 26.09.2010.

Trio Pantagruel iz Essena upriličio je veličanstven koncert u baroknoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu.
U sklopu Varaždinskih baroknih večeri u preloškoj župnoj crkvi sv. Jakoba nastupio je
Trip Pantagruel, koji čine Anna Maria Antonius Wierųd (glas), Dominik Schneider (flaute, gittern i glas) i Mark Wheeler (lutnja, cittern i gittern). Trio Pantagruel specijalizirao se za izvođenje glazbe 16. stoljeća. Pojavio se još 2000. godine, no upotpunjen je 2009. godine kada im se pridružila danska sopranistica Anna Maria Antonius Wierųd. Program elizabetanskih balada "Eliza is the fairest queen" (Eliza je najpravednija kraljica) nastao je 2003. godine i već je doživio pedesetak izvedbi u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Engleskoj.  

ZELENI CVIJET – 02.10.2010.

Turistička zajednica Grada Preloga podijelila je nagrade u akciji "Zeleni cvijet", za kontinentalni turizam.
Ove godine bilo je najmanje prijava, pa su neke kategorije ostale bez pobjednika. Za najuređenije dvorište obiteljske kuće nagrađena je Cecilija Vizer, za poslovni prostor caffe bar Kapljica Biserka Zvonarek, za okućnicu poslovnog prostora hotel Prelog, a među ustanovama nagrađen je Dječji vrtić Fijolica Prelog. Čestitajući pobjednicima, gradonačelnik Dragutin Glavina, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Preloga, pozvao je građane da se iduće godine kandidiraju u većem broju. - Ne smijemo biti samozatajni. Pokažimo što imamo – poručio je gradonačelnik. Program je u restoranu Prepelica u Otoku vodio Željko Sokač, a svečanost su svirkom upotpunili tamburaši Sinovi Međimurja. Nakon podjele priznanja, održana je i tradicionalna gastronomska manifestacija "Kaj su jeli naši stari", na kojoj je osoblje restorana Prepelica ponudilo brojne specijalitete.

DANI KRUHA – 02.10.2010.

U Prelogu su 2. listopada u prijepodnevnim satima održani Dani kruha i zahvale za plodove zemlje. Manifestacija je na trgu ispred crkve sv. Jakoba okupila velik broj izlagača i posjetitelja. Izloženi su krušni proizvodi, kolači, vina i drugi proizvodi. Škole i udruge prikupljale su donacije za svoje akcije. Predstavili su se, uz ostale, i proizvođači sira, suvenira i drugih proizvoda. Za još bolje raspoloženje tu je bila i limena glazba. Djeca su se mogla provozati na konjskoj zaprezi. Lijepo vrijeme bez kiše išlo je na ruku organizatorima.
Prijavljeni izlagači:
1. Srednja škola Prelog2. Osnovna škola Prelog3. Osnovna škola Draškovec4. Dječji vrtić Fijolica Preloga5. Udruga umirovljenika Prelog6. Udruga hrvatsko srce Prelog7. OPG Zadravec iz Oporovca8. OPG iz Fuček iz Prelog9. OPG Novak iz Preloga10. OPG Trstenjak iz Novog Marofa11. Dom za stare i nemoćne Mesmar Prelog12. Planinarsko društvo Prelog13. Draženka Kolar Tiko Koprivnica14. Ivan Grošek- desertna kupinova vina Koprivnica15. Andrijana Šerbak Jana Koprivnica16. Obitelj Schoubek Marija i Mihovil iz Hemuševca17. MONIKA, Kolači i slastice, Ivanovec18. SILADI d.o.o. Kotoriba19. Caffe bar KAPLJICA Prelog20. KALINKA, udruga ruskog govornog područja u Međimurju21. OPG Pavčec Cirkovljan22. KU Seljačka sloga" Prelog

SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA – 15.10.2010.

Planinarsko društvo Prelog i Turistička zajednica grada Preloga organizirali su obilježavanje Svjetskog dana pješačenja. Krenulo se od crkve sv. Jakoba u Prelogu, gdje je nakon prolaska zacrtanom rutom bio i cilj. Obilježavanje Svjetskog dana pješačenja počelo je 1992. u Rio de Janeiru. Nakon summita o očuvanju okoline predloženo je da se jedan dan u listopadu proglasi Svjetskim danom pješačenja. Cilj je izvesti što više ljudi u prirodu kako bi se manifestirala pripadnost određenoj sredini i razvila svijest o potrebi ekološkog očuvanja te sredine, ali i svijest o potrebi kretanja (posebno pješačenja) kao najjednostavnijeg i najsvrsishodnijeg oblika očuvanja i unapređenja zdravlja.  

MARUNADA U LOVRANU I IZLET NA CRES - 16.–17.10.2010.

Turistička zajednica Grada Preloga organizirala je izlet na lovransku Marunadu. Izletnici su uživali u kolačima, slasticama i jelima od mirisnih, velikih i slasnih kestena - maruna. Lovranska Marunada je fešta posvećena berbi maruna, na kojoj se uz zabavu, glazbu i ples kušaju kolači, slastice i stara jela spremljena od ove posebne vrste pitomog kestena, koji u Hrvatskoj uspijeva jedino na ovom području. U sklopu izleta posjećen je i kvarnerski akvatorij.

SV.HUBERT – 03.11.2010.

Blagdan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, proslavili su i članovi Lovačkog društva Prepelica iz Preloga.
Već tradicionalno, blagdan Sv. Huberta proslavljen je svetom misom koju je u prekrasnoj kapelici u Otoku, koja nosi ime tog sveca, služio župnik preč. Antun Hoblaj, uz vlč. Alexandera Sašu Adjimona Djivoedoa. Na misi je bio i zamjenik gradonačelnika Ljubomir Kolarek. Nakon mise lovci su nastavili druženje s gostima u svom lovačkom domu.

MARTINJE – 11.11.2010.

Turistička zajednica Grada Preloga i restoran „Prepelica" Otok organizirali su u četvrtak 11. studenog 2010. godine s početkom u 19,00 sati proslavu Martinja s ciljem da se zajedno pokrsti mošt uz bogat program i gosta večeri Vinka Cocu.

 
Traži
Back to content | Back to main menu